maandag 10 mei 2010

het dagboek....

Maandag en dinsdag
Pap van de Sande heeft ons naar Brussel airport gebracht. Alles is goed gegaan, overstap in Libie ook, Tripoli, om 05.00 uur landen we op het vliegveld in zuid Afrika. Het laatste stukje in het vliegtuig is Ruben ziek geworden en heeft moeten spuggen. Op het vliegveld stond een meneer met een bordje “van Besouw´ te wachten. Dat zijn wij!!!
Auto stond al op het vliegveld, instrukties gekregen en nog het een en ander getekend en hup lekker op naar de camping. Ja hoor rechts instappen, links rijden…..we zitten nog geregeld aan de verkeerde kant van de weg. Ruben nog even de auto volgespugd……En als je richting aan wilt geven gaan ineens de ruitenwissers aan de gang. Is ook weer even wennen. Het is slecht weer hier, het regent en heel erg bewolkt, het is ook erg fris, we zullen zien.
Tegen twee uur s’middags waren we op de camping. Lekker rustig, veel schapen, een struisvogel. S’middags rond vieren naar de Poacher pubb en grill daar hebben we gegeten op dinsdag avond voor de prijs van 305 rand. En lekker terug naar de camping om te slapen. Om 6 uur is het hier al donker en begint het enorm af te koelen. Op de camping aangekomen was onze plaats ingenomen door heeeeel veeeel schapen en Ruben onze schapenhoeder heeft ze even verwijderd. Zo tussen de schapen keutels planten we de auto, tent openklappen en slapen maar. Moe van de heenreis.
Woensdag 28 april
Om half 8 werden we z’on beetje wakker. Lekker ontbeten en toen weer rond de klok van tien uur op pad. Op ons gemakkie lekker richting Sabi gereden. Onderweg nog boodschappen gedaan bij de spar en gegeten bij Wimpie. Verder gereden en zo hier en daar even uitgestapt voor het uitzicht. S’middags bij Sabi een camping opgezocht, omdat het nog vroeg was zijn we nog even gaan kijken naar de mac mac poels. Het water was ijskoud maar onze stoere mannen zijn wel nat geworden en hebben erin gelegen. jongens hebben lekker in het verwarmd zwembad kunnen poedelen toen we terug waren op de camping. S’avonds op tijd de braai aangemaakt om ons vlees te bbq-en, omdat het om zes uur al donker is begint het aardig af te koelen.
Donderdag 29 april
Om tien uur van de camping afgereden om de panoramic route voor een gedeelte te gaan doen. We hebben gedaan: mac mav waterfalls, waar ik het eerste olifantje heb gekocht gesneden uit blank hout en zwart gemaakt met schoenpoets voor de prijs van 500 rand ipv 800 rand. Toen doorgereden naar Pelgrims rest. Een oud mijnwerkers stadje die nog geheel in tact is gebleven, behalve dan de mannen die alle auto’s ongevraagd wassen voor de prijs van 500 rand, Wij hebben ze 200 rand gegeven. Heel veel kraampjes met souveniers ook hier. Hier hebben we nog gekocht the big 5 in steen voor de prijs van 250 rand. Hierna door naar Gods window geweldig uitzicht over de vallei. Vanuit hier door naar de potholes. Mooie uitgesleten rotspartijen .Ook hier veel kraampjes met verkoop waar en ook heel veel schooiende aapjes. Nu opzoek naar een camping. Mooie gevonden met zwembad die erg koud was. Erg vroeg gegeten, hamburgers met brood, niet erg lekker maar het vult. Het zal een korte avond gaan worden het is nu half 8 en we zijn doodmoe. Trusten.


Vrijdag 30 april
Nadat we erg genoten hebben van de apen op de camping gaan we om 11 uur weer verder op pad. We zijn als eerste even gaan kijken bij de 3 rondavels. Erg mooi uitzicht ondanks de wolken. Nog mooier dan gods window vonden we. Van hieruit zijn we verder gereden naar Phanoble dit is een dorpje net voor het Kruger park. Onderweg hebben we enorm veel termietheuvels gezien, apen over de weg, koeien en geiten op straat. De camping ligt op loopafstand van de gate van het park. We hebben hier de rest van de middag lekker vertoefd en even relaxen. Zwembad met weer koud water. Morgen het park in.
Zaterdag 1 mei
Vandaag zijn we om 10 uur in het park. Eerst nog even naar de spar gegaan om wat boodschappen te halen. We hebben ons aangemeld bij het begin van het park. Best spannend om hier zomaar rond te rijden met het idee hier van allerlei loslopende beesten te zullen tegenkomen. Heel veel impalas komen we tegen met onze bijnaam hertje. Enzo zijn tweede vonds was de olifant….., verder nog gezien buffels, gnoe, vos, zebra, nog meer hertjes, struisvogel, heel veel vogels, schildpad, giraf, apen, everzwijn, nog veel meer hertjes…….Om 5 uur waren we weer op de volgende camping in Letabe.
Zondag 2 mei
Zo we zijn er op tijd bij vandaag. Iedereen is om 06:00 uur wakker. Heel veel vogels die hun best doen om iedereen wakker te krijgen…en mensen die op tijd vertrekken.`Heel veel dieren gezien vandaag. Spannend was het wel dat er twee neushoorns overstaken die best snel liepen, en ons aankeken en eigenlijk niet zo goed wisten welke kant ze op moesten. Tegen 6 uur waren we op de camping in Lower Sabi.
Maandag 3 mei
Vandaag om kwart voor vijf zijn we wakker geworden door alle mensen die weer ijverig bezig waren. On 6 uur zijn wij er ook maar uit gegaan om naar het uitkijkpunt op de camping te gaan om dieren te spotten. Helaas niets gezien wel nijlpaarden gehoord, dus die zitten ergens tussen het gras of zo. Na het eten zijn we gaan rijden en om half tien, na vele dieren te hebben gezien, waren we bij crocodile bridge. Hier hebben we besloten dat we nog niet uit het park gaan maar onder langs door het park te rijden. Onderweg bij een uitkijk punt met een ranger eruit geweest. Krocodil gezien, muurschildering en hij vertelde dat hij hier al 20 jaar werkt op deze rots, er nu weinig dieren zijn omdat ze nog genoeg te drinken hebben in de poeltjes in het bos, hij was op zijn fietsje wel met geweer… Vanuit hier gaan we naar barbeton. Onderweg hebben we een enorme plensbui met onweer gehad. In Barbeton aangekomen bij de camping hebben we besloten om maar een huisje te huren ipv op een natte camping zonder luifel of zoiets te gaan staan. Nu is het natuurlijk weer droog maar even lekker relaxen en in bad, zo meteen de braai aan en lekker in een echt bed slapen ipv op een houten plank is ook wel eens lekker.
Dinsdag 4 mei
vandaag gaan we de grens over naar Swasiland. Door de bergen heen wat erg mooi was kwamen we na een uurtje of zoiets aan bij de grens van zuid Afrika. Hier moesten we ons weer uit laten schrijven. Auto werd gekontroleerd, paspoorten nagekeken en we konden over. Na een aantal kleine kilometer kwamen we bij de grens van Swasiland en jawel het zelfde ritueel. Paspooren chek, auto even openmaken voor controle en we kunnen weer door. We zitten meteen in een ander land, de wegen zijn anders, niet onderhouden, de huizen zijn anders, het landschap is wel mooier. Wat ons erg opvalt is dat allen mensen erg vriendelijk zijn en waar je komt arm of rijk ze zien er allemaal erg verzorgd uit. Geen vieze arme mensen hier. Onderweg nog wat kinderen blij gemaakt met een Marie koekje. Zo rond een uur of 3 waren we bij het natuur reservaat….. waar ook de camping opstaat. Dit is dus ook een park met allerlei dieren, hier is trouwns ook onze prins Bernard geweest. We hebben nog even door het park gereden maar het kan niet tippen aan kruger en we hebben alleen everzwijnen , impalas en buffels gezien. Tegen half 5 naar die gewedige camping wat we nooit gedacht hadden. Auto neer gezet en de mannen hebben nog even gezwommen en daarna de tenten uitklappen. We hebben nog gegeten in het restaurant. Voor 400 rand gegeten en gedronken hier, het was niet spectaculair maar goed. Nu lekker even bij het kampvuur en zo slapen.
Woensdag 5 mei
Het is nu 9:30 en we gaan weer op pad. Eerst nog even een auto van de camping proberen met startkabels aan de gang te krijgen. Maar helaas het gaat niet lukken. Nou dan gaan we de auto maar even aantrekken kijken of dat werkt. Maar goed de mannen moeten van de baas maar gaan duwen…..de heuvel,tje, af……..en ja hoor hij doet het. Zo nu kunnen we verder, vandaag een goede daad gedaan papa. We hebben eigenlijk alleen maar gereden vandaag, nergens uitgestapt alleen weer bij de grens van swazi land. Wel kwamen we met de auto over een een klein beekje waar enkele kinderen aan het spelen en poedelen waren. Deze kids hebben we de rest van onze Marie koekjes gegeven. We dachten eigenlijk dat die enen wel zou delen met de rest maar hij piepte er snel met koekjes en al tussenuit…. Aan de grens moesten we ons paspoort weer laten stempelen om eruit te gaan. Net voordat we de grens overgingen hebben we nog voor 100 rand 4 beeldjes gekocht (3 olifanten en een neushoorn) van twee kinderen. Ze wisten zelf niet wat het moest kosten ze zeiden maar wat. Achteraf hadden we er tocheen raar gevoel bij. Wij vonden het zelf namenlijk best goedkoop in vergelijk met de rest wat we gezien hadden en mss krijgen zometeen de kids op hun donder van pa of ma….. Maar goed. Bij de grens van Zuid afrika weer uit de auto om de paspoorten te stempelen en hup we kunnen door naar onze volgende bestemming. Je merkt meteen dat zuid afrika toch wel rijker is dan swasi land. De wegen zijn beter, huizen ipv krotjes, het valt meteen op. Nu zitten we op een camping bushbaby lodge in Hluhluwe. Deze camping met huisjes wordt gerunt door Pim en Thandie. Zij zijn 3 jaar geleden hier begonnen vanuit Breda. Pim is Nederlander en Thandie komt oorspronkelijk hier zon 40 km verder vandaan. Patrick had hem gespot op het internet. De kinderen hebben lekker gezwommen hier . We zijn moneteel met nog een stel de eenigste gasten hier dus lekker rustig.
Donderdag 6 mei
Vandaag rijden we naar st Lucia aan de zee. We hebben nog even afscheid van Pim genomen en nog even nagevraagd hoe en wat over de sani pas. Tegen half 1 lagen we op het strand. Bijna niemand te bekennen. Hooguit 4 of 5 mensen. Later kwamen er veel jongens en meisjes zwemmen van een school. Enkele meiden hebben samen met Enzo en Ruben nog op het strand gezeten en ze hebben onze jongens een beetje uitgehoord. Waar komen jullie vandaan, hoe heten jullie, wil je vrienden worden, hoe heet je school etc…… later hebben we van hun allemaal een leuke foto gemaakt nadoen heeft Enzo ons mailadres nog gegeven. Ben benieuwd of we er iets van gaan horen. Later zijn we naar de camping gereden in st Lucia. Goede camping, niets bijzonders maar alles is er. Sávondes zijn we het dorpje ingegaan om lekker iets te eten. Was goed. Ruben een Pizza, papa en Enzo spare ribs en ik een vis schote allenaal iets te drinken oor de prijs van 450 rand. Om half negen weer terug, kinderen naar bed want die zijn moe, en wij ook nu weer niet veel later.
Vrijdag 7 mei
Vandaag hebben we een rust dag ingelast. We blijven lekker hier om naar het strand te gaan. Helaas is er vandaag erg veel wind waardoor we op het strand werden gezandstraald. We hebben dit toch een uurtje of 2 vol kunnen houden en zijn daarna teruggegaan. Eerst nog even bij de spar inkopen doen, daarna bij Wimpie nog iets gegeten en terug naar de camping gelopen. Net voor de camping zagen we de hippos dichtbij in het water liggen en gingen even kijken en daar stond ook een verkoper met een beeldje van een zwijn. Jaaaa, wat kost deze? 60 rand………zij hij, Nou voor 50 rand neem ik hem mee. Ok deal. Dus nu hebben we ook een everzwijntje voor thuis. Uit hout gesneden en met engine olie gekleurd en dat ik ook wel te ruiken hoor. We zijn nog even te voet terug gegaan naar de nijlpaarden en papa en Ruben nog even naar het strand gelopen terwijl Enzo en ik terug gingen. Lekker groot lap vlees gebraaid met gepofte aardappels.
Zaterdag 8 mei
Vandaag een hele lange dag in de auto. We rijden vandaag naar een camping in de buurt van de Sani Pas. Eind van de dag aangekomen bij de dragen camping. Op een soort boerderij met campeerplaatsen. Nog even lkekker in de on zitten, kampvuur aan maag goh wat is het koud hier als de zon wegf is. Lekker op toijd naar bed dan. Patrick heeft nog even gebabbeld met de buurman die voor een jaar met een auto aan het tondtrekken is in zuid afrika.
Zondag 9 mei
Vandaag gaan we de Sani pas rijden naar Lesotoh. Wat een geweldig plaatje, tussen de rotsen door, wiebelige paden, geen wonder dat alleen 4x4 auto’s hierdoor mogen. Erg indrukwekkend moet ik zeggen. Bovenaangekomen, we hebben er 2 uur over gedaan, hebben we lekker koffie met toast op in de hoogste pub van Afrika. Het was er erg koud maar vooral erg veeeeel wind, je waaide uit je kleren. We zijn in Lesotoh naar een panorama vieuw gegaan waar denk ik niet veel mensen komen omdat de pad die er lag niet erg berijdbaar bleek. Weinig spoorvorming, dus een enorme uitdaging maar op de top was het uitzicht geweldig. Mooi Moederdag kado. Nou weer terug naar de grens kregen we onderweg een platte band. De halve auto uitladen om de spullen te zoeken maar het is gelukt. Terug naar de grens de paspoorten laten stempelen. We hebben in 1 vankantie nog nooit zoveel stempels gehad, en we konden weer door. Nu is het kwart over vier en zijn weer teruggegaan naar de zelfde camping als waar we vanochtend zijn weggegaan.

89 opmerkingen:

 1. Supergave trip jongens!
  Dat wordt een mooie dierentuin thuis straks
  met al die beeldjes...
  Ik maakte me even zorgen over waar Trudy was gebleven, maar bij het moederdagkado begreep ik dat ze er toch bij was ;-)
  Dikke kus van ons allemaal

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat olifantje hadden ze voor 450 rand niet zwart hoeven maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is zo prachtig om te zien wat een liefdevolle en avontuurlijke familie Van Assouw is.
  Dit ziet eruit als was het een geweldige reis door Zuid-Afrika voor iedereen, en vervolgens te komen tot een dergelijke afschuwelijke eindigt, hoe tragisch, hoe verschrikkelijk verschrikkelijk.
  Onze gebeden tot de Universele Schepper voor de liefdevolle welkom thuis van deze prachtige familie in het universele familie van degenen die hebben hun fysieke lichamen en verhuisde verder.
  En speciaal, teder en liefdevol gebeden voor jonge Ruben.
  Zijn pijn en verlies zijn van ons ook en wij hebben goede hoop voor zijn snelle fysieke en emotionele herstel. We bedroefd delen zijn verdriet.
  Om Ruben, en aan de andere overlevende familieleden van de Van Assouw familie en aan alle mensen die geliefden verloren in dit vreselijke ongeval, bieden we deze woorden van troost:
  "Zij werden geroepen om een belangrijke missie op een andere wereld"
  De Schepper zal koesteren en troosten, zoals ze altijd hebben gekoesterd, en zij zullen hun reis voort te zetten in andere sferen dat er nog voor ons onbekende hier op Aarde.

  God zegene hen allen, en God Bless de bevolking van Nederland in hun tijd van verdriet en verlies.

  Zeer vriendelijke groet,
  Kent Morrison
  Colorado USA

  BeantwoordenVerwijderen
 4. My heart goes out to the family and friends. Blessings be with you
  Lauri Keener
  Boulder, CO
  USA

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige blog om eens door ruben te worden gelezen; eens, als het leven weer een beetje leefbaar wordt voor deze kleine jongen die alles in een klap verloor, alles, maar hopelijk niet de wil om een zinvol leven te leven.
  Ruben, dit is een prachtig erfstukje, dat je papa niet had bedoeld als laatste woorden,
  maar helaas...
  heel veel sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 6. lieve Ruben,

  Ruben probeer de steun aan dit blog,
  bewaar ze voor je leven, ze is je
  plekje waar je naar terug kan keren, samen te zijn met je vader moeder en Enzo .

  De troost Ruben, en de mensen die van jou houden
  zit in jou, in je hart. Praat erover en huilen dat helpt, geef jezelf die ruimte lieverd.
  Mijn wens aan jou; lieve vriendjes & vriendinnetjes
  en de geborgenheid bij je oom en tante.

  Je bent een sterke jongen, ik hoop dat al je kracht jou zal helen, helpen en dragen.
  Dat vreselijke wat je nu meegemaakt hebt :( :(

  liefs, angelien uit middelburg

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kim uit Tilburg14 mei 2010 om 01:26

  Mooi geschreven, afschuwelijk dat het zo tragisch moet aflopen.
  Mijn hart gaat uit naar alle familie, vrienden, kennisen en andere geliefden van deze familie, en vooral naar Ruben.
  Ruben jongen, je ouders zouden gewild hebben dat je door zou leven, al zal dit vaak moeilijk zijn.
  Heel veel sterkte jongen!

  We denken aan je...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb toch wel met een traan dit zitten lezen- zo mooi en tegelijk ook zo verdrietig en ook voor Ruben voor later een stukje erfgoed ene herinnering aan zijn ouders en broertje Enzo- wat fijn dat ze allemaal nog een gelukkige tijd hebben gehad en genoten hebben maar hoe triest dat aan dit mooie avontuur op zo'n intens verdrietige manier een afschuwelijk einde heeft moeten komen. Ik wens in de eerste plaats Ruben enorm véél sterkte met her verlies van zijn ouders en zijn broertje Enzo en ook de andere nabestaanden heel veel sterkte gewenst met dit grote verlies. Ruben een voorspoedig herstel voor je knul!! Weet dat je neit alleen staat!!!

  Angie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ruben,
  Ik wens je heel veel sterkte en kracht. Ik hoop dat je ondanks jouw super grote verlies, toch een sterk en gelukkig mens zult worden. Zo sterk als een oliefant, en zo gelukkig als de zon, die altijd blijft schijnen. Zelfs als het bewolkt is.

  Ik wens je het allerbeste.

  Groet, Alex

  BeantwoordenVerwijderen
 10. My condolences to you and your family. Hope you'll stand up stronger as a person. Take care and get well soon.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een geweldige toch moet dit zijn geweest! En hoe mooi is het om hiervan een gedetaileerd reisverslag te hebben. Ik hoop dat je familie hem goed zal bewaren want dit gaat ongetwijfeld enorm veel voor je betekenen.

  Ik kan me er geen voorstelling van maken hoe erg het voor je moet zijn om als enige overlevende uit zo zwaar ongeluk te komen, een ongeluk waarbij je ook nog eens je hele familie bent verloren.
  Hoe je dit allemaal moet verwerken heb ik ook geen enkel idee van. Maar weet dat ons hele gezin enorm met je meeleeft en voor je zal bidden.

  liefdevolle groeten van de familie Oldenhuis uit Klazienaveen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lieve Ruben,

  Wat leef ik ontzettend met je mee. Ik zou willen dat er iets was wat er gedaan kon worden om het voor jou draaglijk te maken.
  Ik wil je heel veel kracht toewensen met dit gruwelijke verlies. Ik hoop dat je dit dagboek ooit met een glimlach op je gezicht kunt lezen als je terugdenkt aan deze mooie herinneringen.
  Ik hoop dat je goed en warm wordt opgevangen door je familie. En dat je jezelf toelaat te rouwen en dat je niet altijd sterk hoeft te zijn van jezelf of je omgeving.

  Lieverd, heel veel sterkte!

  Veel liefs Silke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. We zijn vreselijk geschrokken van dit ongeluk en dat zoveel landgenoten zijn verongelukt.
  Tranen in onze ogen van de beelden van Ruben , zo jong en al zoveel moeten meemaken.
  Wat een mooie vakantie voor deze familie had moeten worden is voor deze jongen een helse vakantie geworden.
  Ik wens de naaste familie heel veel sterkte en wens Ruben een sterke en warme toekomst tegemoet.

  Ruben we denken aan je,

  Fam.van Mil

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel veel kracht en sterkte. Ruben we denken aan je, en we zullen voor je bidden.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Al die mensen die god er nog eens bij halen... Hou toch op met bidden, en leef je leven in het heden. Als die god van jullie echt bestaan zou hebben had hij dit Ruben niet aangedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ruben, woorden schieten te kort voor dit groot verdriet! Ik hoop dat je nu omringd wordt met lieve familie, die jou gaan steunen en opweg helpen naar het vinden van een goed "gelukkig" leven! Hou de mooie gelukkige tijden en herinneringen vast van je lieve ouders en broer! Heel veel sterkte Ruben!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Lieve Ruben, wij vinden het heel erg wat jou overkomen is. Heel veel sterkte gewenst voor de komende tijd. Wij hopen dat je veel steun kan vinden bij je familie.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Lieve Ruben,
  Hopelijk word je net zo sterk als de olifanten die je met je papa, mama en broer in Zuid-Afrika hebt gezien. In deze mediahype, die jou ongewild wereldberoemd heeft gemaakt, en ook je verdere toekomst wens ik je ontzettend veel kracht, warmte, wijsheid, liefde en een hele dikke olifantenhuid toe. Laat je niet gek maken lieve Ruben! GEEF NOOIT OP...
  Een hele dikke knuffel,
  Susanne

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Kjære Ruben. Vær sterk og ta all den støtte de menneskene rundt deg liker å gi deg :-) Håper du vil være i stand til å tenke en dag eller alle de gode minnene du og ur fantastisk familie eiendeler 2gether ... Be Strong. Fra Norge

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Lieve Ruben,
  Met een dikke traan op mijn wang schrijf ik dit voor jou.
  Ik wens jou en je familie zo veel sterkte toe in deze ongelofelijke moeilijke tijd.
  Ik weet zeker dat je dit dagboek met liefde zal lezen en koesteren en dat je nog heel veel terug kan denken aan je ouders en je broer.
  Laat je niet gek maken door al de media.
  veel liefs Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 21. "Be bold and mighty forces will come to your aid."

  Be strong, Ruben.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heel veel sterkte aan Ruben.
  Ik ben zelf ook in Zuid Afrika geweest, 15 jaar geleden. Op bijna dezelfde plaatsen.
  Met veel verdriet denk ik aan hoe zo'n prachtige vakantie voor jou af moest lopen.
  Nogmaals heel veel sterkte.

  Roy

  Los Angeles, California

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Beste Ruben,

  Wat is dit erg, ik heb hier geen woorden voor....
  Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen tegen je, je kent mij niet en ik ken jou niet. Ik wil je dan ook heel veel sterkte toewensen voor jou en je overige familieleden.

  Heel veel sterkte maatje.

  Ed, Spijkenisse

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ruben,

  Ontzettend veel kracht toegewenst, kleine, dappere vent. Jouw verdriet is niet te bevatten, je bent zo veel kwijtgeraakt.... Maar weet dat er heel veel mensen aan je denken, nu, maar ook over een poosje. ook al kennen we je niet persoonlijk. Sterkte.

  Fam. Mulder, Almelo

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ruben,

  Hier nog een anonieme reactie van iemand die je niet kent. Ik heb zelf een dochter van 9 jaar en moet er niet aan denken wat jij nu allemaal meemaakt... Ik hoop dat je de kracht zult vinden om dit verschrikkelijke verlies te kunnen dragen en hoop dat de zon snel weer zal gaan schijnen. Heel veel sterkte jongen!

  Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Dag familie van Ruben en Ruben,

  Dat dit alles zo tragisch heeft moeten eindigen daar zijn geen woorden voor. Hopelijk kom je overal goed doorheen en wordt je straks ook door de media met rust gelaten zodat je je oude leven weer op kunt pakken in een liefdevolle omgeving. Veel sterkte hiermee en dat geld ook voor de naaste familie van jou. Groetjes Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Els van de Donk. Eindhoven14 mei 2010 om 10:15

  LIEVE RUBEN.

  Ik leef enorm met je mee.
  Weet dat velen dat doen.

  Er zal een dag komen dat de vakantie in
  Zuid Afrika de belangrijkste herinnering
  van je leven wordt.
  Ik wens je toe dat deze herinnering een
  bouwsteen voor je leven wordt waarop je
  verder kunt.
  Zuid Afrika zegt tegen je wat jij met je
  ouders en broer vertegenwoordigde.
  Het is een laatste herinnering en een laat-
  ste groet.
  Het vertegenwoordigt het mooie gezin
  waar jij uit voortkomt.
  Laat dat een blijvende houvast voor je
  zijn.

  Vanuit dat perspectief wens ik je enorm
  veel kracht om verder te kunnen naast
  diegenen die jou met veel liefde en
  warmte een nieuwe thuishaven geven.

  Een voorspoedig herstel gewenst in alle
  opzichten.....

  Familie en vrienden ook heel veel kracht
  en sterkte .....

  Els van de Donk-Pennings.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Stefan Specken14 mei 2010 om 10:17

  Lieve Ruben en familieleden,

  Ik wens jullie heel veel sterkte met de verwerking van dit vreselijke drama. En vergeet niet dat jullie niet alleen staan :-) Het leven is gewoon soms zo verdraaid oneerlijk... Hou jullie taai!

  Groetjes Stefan.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Beste Ruben

  Net om te sê die hele Suid-Afrika dink aan jou en hoop jy hardloop gou weer rond. Mag hierdie oneindige hartseer eindelik vervaag met die wete dat julle 'n onvergeetlike tyd in ons mooi land gehad het!

  Groete van die Botha's uit Potchefstroom, Suid-Afrika

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Be strong Ruben! Much love to you.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. My heart and prayers go out to Ruben at this very sad and difficult time. May God continue to bless him and watch over him.

  Beth F. (Westminster,CO)

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Please know you are receiving many prayers from all over the world Ruben - both for you and for your family's peaceful transition to heaven.

  Andrew W. (Avon, Connecticut, US)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ruben, my thoughts are with you & your family.

  California
  USA

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ruben, After awhile you will be able to focus and celebrate all the days you were together with your family. May God Bless You; Holly

  Arizona
  USA

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ruben, wat vreselijk wat je is overkomen. Zo in één klap je familie weg en zelf gewond. Ik hoop dat je lichaam snel mag herstellen en je weer als een gezonde jongen over de wereld mag gaan.
  Bovenal wens ik je de Kracht van Boven toe. En dat geldt voor alle betrokkenen. Er staat in de Bijbel: wie Hem aanroept in de nood vind Zijn gunst oneindig groot.
  Is dat het proberen niet waard?
  Sommige dingen zijn niet te begrijpen.
  Er kunnen gedachten in je opkomen: ''als God bestond, had Hij dit toch niet aangedaan?!
  Als God Liefde is, doet hij dan zulke dingen? Nee hoor, zo'n God hoef ik niet.''
  Of komen die vragen bij u niet op?
  Ik zou u willen adviseren om dan eens een hoofdstuk uit de bijbel te lezen. Bijvoorbeeld Johannes 3.
  En daar kun je troost uit putten.

  Ruben, beterschap en heel veel sterkte in deze moeilijke tijd!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Innige simpatie aan al die gesinne wat geliefdes in hierdie tragiese ramp verloor het. Vir die een wonderkind wat oorleef het : jy besef natuurlik dat die Here jou nie sonder rede gespaar het nie. Ons weet nie wat die rede is nie, maar mag jy die krag en durf ontvang vir die lewe vorentoe.
  Kom kuier weer eendag vir ons in Suid-Afrika, jy is altyd welkom.
  Met liefde en deernis
  AW van Kaapstad (waar dit erg gewolk is maar die son altyd skyn).
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Luis H. Chevez14 mei 2010 om 13:39

  There are no Words That Can explain how much I have felt over the Past few hours by reading this blog. Ruben, You Have a whole life ahead of you and life HAS tasks so much out of you but you still Have Something That Can Beat All Of That, Your Heart.

  Stay strong and I hope ruben a rapid recovery is in order.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Rubin, you are destined for great things.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. I am so sad to hear what happend to your family, Ruben. I just hope you manage to keep all the good memories of your dear family in your heart.

  Best thoughts and hugs from Lars.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Stay strong Ruben. God bless.

  Thinking of you in Seattle, WA, USA.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Ruben... I finally found a place to write you a few words.
  I don't know if your ever going to read this, but a little support from all over the world cannot be bad...
  Little child, you must be strong! The entire world is praying for you and the Lord will hold your hand forever. You have to remember that in the difficult moments: Jesus Christ will be there, by your side, ever.
  Your parents will take care of you from Heaven, and they will send you the strengh necessary to go through this terrible experience. But, little Ruben, don't forget that Our Lord never makes us go through something we can't deal with. Never. So, my dearest child, be strong, God will be there with you.

  My very best, best regards from Chile, Southamerica.

  monty.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Dear Ruben,
  I am a mother too and so many people like you do Not Have Said I know, but I got to know you through this terrible tragedy. I Wish You a speedy recovery, I hope you come to this and remember your parents and Ordeal your short life with a theme as tresured memory, May You find the strength to become a beautiful and strong man ... You Are Special chair REALLY!

  Love and Light to you and your family! Katerina (Greece)

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Ruben,

  This is your memorial. Treasure it as the best gift you can have from your family...memories, memories trapped in time forever.

  God kept you here with us for a reason...you may not understand why now...but live your life to the best. Your family will be looking down on you fondly and proudly. I know you will make them proud. God bless you always.

  ~Lynette Rodriguez-Flores
  Houston, TX, USA

  BeantwoordenVerwijderen
 45. May your parents and brother rest in peace now..
  May you have a speedy recovery...
  May you be strong and healthy..
  May you be well and find your inner peace..
  God Bless!
  -Kim, Malaysia-

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Lieve Ruben,
  Just remember that your Mommy, Daddy and Brother is in your heart forever. Stay strong!

  Met liefde,
  Liesl - Zuid Afrika

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Clinton Campbell15 mei 2010 om 03:15

  God Bless you Ruben. I'm so sorry you lost your family. You are very strong, and your parents would be so proud of you. Get well, and never forget how many people are praying for you, and the success of your future.

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Dear Rubben,

  God Bless with you! You are a wonderfully strong boy. Get better soon. Your Mama, Papa, and bro stay always in your heart.

  Met liefde,
  Huong- Vietnam

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Cher Ruben,

  Tout le monde pense à toi pour aujourd'hui et pour demain ... Tes parents et ton frère veillent sur toi de là-haut et seront à tout jamais dans ton coeur ... Tu vois, tu ne resteras pas tout seul ! Sois fort !

  On t'embrasse

  Martine and co
  Brussels

  BeantwoordenVerwijderen
 50. I am so sorry for your loss Reuben, I only hope that soon these painful experiences are but a faint memory, and the wonderful time you spent with your brother and parents are a daily reminder of how much you were, and are, loved....the world and our family is wishing you well! You are a very special boy!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Ruben,
  I am so sorry for the loss of your beautiful family. Always remember that they loved you very much and still do. I pray that you recover completely. I hope someone saves the fotos on this site for you to keep forever.
  Ruben, be strong...you are a special boy in God's eyes and he will always love you and look after you.

  Dan (near Toronto Canada)

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Liever ruben

  ik ken je niet en jij kent mij ook niet maar dat betekend voor mij niet dat ik niet aan je denk hoe moeilijk jij het zou hebben met dit grote verlies van je vader moeder en je broer enzo. ik zou er niet aan moeten denken om zo jong je ouders te verliesen
  ik hoop dta je goed wordt opgvangen door je familie. maar daar twijfel ik haast niet aan. ik hoop dta je dit na een tijd een plekje kunt geven en denk niet aan wat mensen zeggen echte jongens huilen niet want huilen kan heel opluchtend zijn en als je huilt is het niet zo dta je dan niet stoer bent. en ik hoop dta je dit bloq als een grote herrinnering later kunt lezen

  groetjes melissa

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Ongelofelijk - vorige week moederdag genoot deze moeder zo van haar gezin. En andersom. Wat kan er in eenklaps veel veranderen. Wat een ramp voor deze warme liefdevolle familie. Ruben moet al zoveel liefde van zijn ouders voor een heel leven hebben meegekregen, dat kan niet anders. Sterkte aan allen die om hem heen staan.

  Irma.

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Ruben,
  Someone else here has said - "You are destined for great things". That is exactly what I feel. It's true. We will continue to pray for you over the years, we will not forget you. May you have strength for your journey.
  God bless you,
  Valerie
  South Africa

  BeantwoordenVerwijderen
 55. marian
  ruben wat verschrikkelijk om zoiets mee te maken maar straks heel veel later zul je blij zijn dat mama en papa dit zo mooi opgeschreven hebben ik wens dat je weer een gezonde boy word en opknapt zonder al te veel pijn en je familie ook heel veel sterkte nou ruben ik denk aan je en jongen toch voor later heel veel geluk het aller aller beste met je.liefs marian

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Ruben,
  There are no words for the hurt you must feel both physically and emotionally, but know this God has a plan for you. Live your life to the fullest and be the best that you can and that will honor your mom, dad and your big brother better than anything else ever can. You have a world of love here with you and more prayers than a person can count, and we will all keep them coming! Stay strong and live well, and never forget the good memories you have been given.
  God Bless you!!
  Diana
  Ohio, USA

  BeantwoordenVerwijderen
 57. My love and prayers go out to you dear child. Remember that you are Loved and God will watch over you.


  Ann from California

  BeantwoordenVerwijderen
 58. May the beauty of your family's love embrace those you have left behind having the warm embrace of memories, peace, grace and beauty...Our family prayers will remain with each of you today and each day to come <3

  Warmly shared,
  MB and Family
  Chapel Hill North Carolina USA
  Romans 11:36

  BeantwoordenVerwijderen
 59. <3 Ruben

  There are no words to comfort you during this time - Please know that the LOVE of your parents and brother will be forever with you embracing you each day as you heal - In the quiet moments and still of the night whereas the stars shine above may you know that they are covering you with a blanket of the Heaven's in their warm embrace of LOVE , healing, warm reflection and memories ...They will be with you today and each new days as the sunrises...They will be with you with each tear having it be precious tear that is collected as remembrance of life and someday when you find a flower and smile remember that each season has a beginning but love has no end....You are warmly be thought of with the warmth of prayer from all over the world - With the abundance of such love and that of your family be embraced as we believe in you as you go forward each new day....May God's beautiful love remain upon you and those you forever and more <3 Peace <3 Love <3 Grace <3 Healing <3 Comfort <3 Time <3

  BeantwoordenVerwijderen
 60. <3 Ruben

  There are no words to comfort you during this time - Please know that the LOVE of your parents and brother will be forever with you embracing you each day as you heal - In the quiet moments and still of the night whereas the stars shine above may you know that they are covering you with a blanket of the Heaven's in their warm embrace of LOVE , healing, warm reflection and memories ...They will be with you today and each new days as the sunrises...They will be with you with each tear having it be precious tear that is collected as remembrance of life and someday when you find a flower and smile remember that each season has a beginning but love has no end....You are warmly be thought of with the warmth of prayer from all over the world - With the abundance of such love and that of your family be embraced as we believe in you as you go forward each new day....May God's beautiful love remain upon you and those you forever and more <3 Peace <3 Love <3 Grace <3 Healing <3 Comfort <3 Time <3

  Warmly shared in prayer,
  M.B. Bunny Blake
  Chapel Hill North Carolina USA

  BeantwoordenVerwijderen
 61. Lieve Ruben,

  Er zijn geen woorden voor wat jij nu allemaal moet meemaken.
  De laatste dagen zijn allerlei mensen om je heen bezig geweest, alle vreemden, in vreemde taal.
  Bewondering dat jij nog "Holland Holland" zei.
  Hierdoor gaf jij aan dat je kracht hebt om sterker te worden met een goed herstel.
  Gelukkig kwamen je tante en oom vrij snel jou opzoeken in het ziekenhuis. Eindelijk bekende gezichten voor jou.
  Ja, jij bent belangrijk Ruben!!! Je bent belangrijk omdat jij alle enige overlevende bent van een afschuwelijke vliegtuigongeval.
  Dit betekent dat GOD voor jou een hele mooie missie heeft.
  Ruben, jij moet goed herstellen, maar vergeet nooit je lieve Mama, Papa, en je broer Enzo.
  Zij zullen altijd bij je blijven, en voortleven in je hart.
  De dagen die nog komen gaan zullen moeiljk voor je zijn. Maar leef elke dag. Bekijk elke dag rustig aan. Praat veel met je familieleden, huil als je huilen moet, lach als je lachen kan.
  Ruben, jij zal nooit alleen zijn. God zal altijd jou beschermen en bij je zijn.
  De kracht zit in jezelf, die wordt vanzelf sterker naarmate jij ook groter en sterker wordt.
  Je vader Patrick en je moeder Trudy hebben een fantastische reisblog geschreven. Ook leuke foto's staan erop. Dit is een onverwachtse maar blijvende erfenis. Een herinnering voor jou wat een onbetaalbaar is.
  Nu is het nog allemaal moeilijk om te plaatsen, maar ooit komt een dag ....

  Ik wil ook alle familieleden van Patrick en Trudy van Assouw, Enzo, Ruben, en hun vrienden, kennissen heel veel sterkte wensen met jullie grote verlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 62. My thoughts, prayers and wishes for a future full of fond memories are with you today.

  Karen
  Chapel Hill, NC, USA

  BeantwoordenVerwijderen
 63. I wish you the best of luck i pray that you take this loss well-things will be hard but your so strong you will become someone great i can feel it-reading this touched my heart to know that there are still miricales in this world

  BeantwoordenVerwijderen
 64. Salazar Family Houston, TX USA15 mei 2010 om 20:54

  God bless you, Ruben. Our family prays that you will be blessed with peace at this time of sadness.

  BeantwoordenVerwijderen
 65. My dear Reuben,

  May God in His Goodness continue to watch over you and protect you through out your life. Know that our thoughts and prayers are with you always. The United States and the State of North Carolina cares about you and will hold you close in our hearts.

  God Bless you always,

  The Caveny family

  BeantwoordenVerwijderen
 66. Dear Ruben, we wish and pray that God will give you the peace in you heart that you will need in this difficult time. We are so glad tat you and your family could experience our beautiful country. Know for sure that God has a mission with your life, that is why you are the only survivor.
  Love Nick & Riana Mentz
  South Africa

  BeantwoordenVerwijderen
 67. lach als je lachen moet...
  huil als je huilen moet...
  leef jou leven...
  leef het helemaal...

  BeantwoordenVerwijderen
 68. Als ik kon toveren dan.....

  Ruben,
  Vergeet nooit dat je papa, mama en broer voor altijd in je hart zitten.
  Er komt een moment dat ook voor jou de zon weer gaat schijnen.

  Groet van Tilburgse stadsgenote.

  BeantwoordenVerwijderen
 69. Lieve Ruben,

  Heel veel sterkte met het verlies van je allerliefste!!
  Ik leef met je me!!!

  Groeten uit Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 70. Gabriele Behrens16 mei 2010 om 09:05

  Lieber Ruben,
  es gibt keine Worte die Trost geben könnten in diesen schmerzvollen Tagen, dies kann nur die Zeit. Und wenn es heute noch nicht denkbar sein mag, so kommt auch wieder die Sonne und die Erinnerung an deinen Vater, deine Mutter und deinen Bruder sie werden immer bleiben. Besonders schön ist es, dass dein Vater dir noch diese Worte schenken konnte. Und auch wenn es jetzt noch nicht vorstellbar ist, du bist ein besonderer Junge, denn da ist noch vieles was auf dich wartet und von dir gelebt werden will. Ich wünsche dir und deiner Familie alle Kraft und Liebe, die ihr nun bracht um zu heilen und ein gutes Leben. God bless you.

  BeantwoordenVerwijderen
 71. Liewe Reuben
  Ek is so bly jy het oorleef en vreeslik hartseer dat jou familie nie meer by jou is nie. Weet net daar is 'n doel hoekom jy lewe so lewe voluit tot eer van God.

  BeantwoordenVerwijderen
 72. I'm Sorry That You Have to go through this Ruben. You are a strong boy and Meant to do something great ... You Have many people around the world who are cheering you on. Will your family be with you always, in your heart and in spirit.

  Much love,
  CK
  New York, New York

  BeantwoordenVerwijderen
 73. Ek is baie hartseer oor wat met julle gebeur het en dit toe julle ons mooi land Suid Afrika kom besoek het. Jy is in ons gebede.

  BeantwoordenVerwijderen
 74. Lieve Ruben,
  Wat vreselijk dat zo'n mooie reis met jouw papa, mama en broer tot zo'n vreselijk eind heeft moeten komen.
  Ik wens je heel veel sterkte en kracht toe.
  Je ouders en broer zullen altijd bij je zijn in je hart en ik weet zeker dat ze heel trots op jou zijn. Je bent ongelofelijk sterk.
  Veel liefs,
  Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 75. Lieve Lieve Ruben,

  Draag deze mooie herinneringen in je hart. De mooie vakantie, die zo verschrikkelijk bruut heeft moeten eindigen. Zoek steun bij wie je steun wilt zoeken.

  Ooit komt er een moment dat je met een glimlach kan terug kijken,al lijkt dat nu zo ver weg.

  Zo'n mooie vakantie, zo'n mooi leven en dan zo'n einde. Maar jij moet verder en ik wens je hier ontzettend veel kracht bij toe.

  Sterkte lieve jongen.

  Liefs Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 76. ruben get well soon and god s ter wit u.

  BeantwoordenVerwijderen
 77. My little Ruben!
  I don't know what to say... but I only know that God has good things for you. Get hope live in your heart.
  You are an angel.
  Good goes on bless you now y forever.

  Jairo Ruiz
  Caracas
  Venezuela

  BeantwoordenVerwijderen
 78. Lieve Ruben,

  Ik heb bij je vader op school gezeten in Gilze, maar ben hem daarna uit het oog verloren.
  Zo had ik niet opnieuw aan hem herinnerd willen worden.
  Heel veel liefs voor jouw en misschien heb je de lach van je pa...
  Angelique

  BeantwoordenVerwijderen
 79. Lieve Ruben,

  Heel veel sterkte.

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 80. lieve Ruben

  Hopenlijk blijft deze blog (en de andere van jullie reis naar USA ) bewaard voor jou.
  ik wens je heel veel sterkte toe,
  met veel liefde van je familie.

  een moeder

  BeantwoordenVerwijderen
 81. Een mooi gedicht voor jou, Ruben... Heel veel sterkte!


  DE STEEN

  Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde,
  Het water gaat er anders dan voorheen.
  De stroom van de rivier hou je niet tegen,
  Het water vindt er altijd een weg omheen.

  Misschien eens gevuld door sneeuw en regen,
  Neemt de rivier mijn kiezel met zich mee.
  Om hem dan glad en rond gesleten te laten rusten,
  In de luwte van de zee.

  Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde,
  Ik leverde bewijs van mijn bestaan.
  Omdat door het verleggen van die ene steen,
  De stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan.

  (geschreven door Bram Vermeulen)


  Snel beter worden... heel veel liefs,

  Martie

  BeantwoordenVerwijderen
 82. Lieve Ruben,

  Weet.. heel Nederland en zelfs de hele wereld heeft hiervan gehoord en iedereen leeft zo ontzettend met je mee.. 'zo'n jonge jongen.. alles kwijt' t waren de gesprekken van de dag, de dagen na de ramp. Zo ontzettend veel media aandacht en ophef er om heen..
  Hele dagen op het nieuws.
  en het enige wat ik kan denken...
  jij nog zo ontzettend jong..
  zo kwetsbaar en zo gewond.
  Ziekenhuizen, operaties en allemaal mensen om je heen, die het beste met je voorhebben maar voor jou.. vreemden.. niet papa, mama en Enzo....
  Onbeschrijflijk...
  Ik kan me er niets bij voorstellen en daarom gaat mn hart uit naar jou.
  Ik stuur je AL mn positieve energie, voor je herstel en voor de verwerking.
  Echt, iedereen leeft met je mee...
  Toen, nu en voor altijd !

  Zorg goed voor jezelf..
  en je familie zal altijd -in je hart-
  bij je zijn...
  Geef niet op..
  alles gebeurt met een reden,
  al lijkt deze nog zo oneerlijk en vaag.
  Wordt een mooie en sterke persoon,
  t was jouw tijd nog niet..

  BeantwoordenVerwijderen
 83. Peace in rest dear friends. And to Ruben, may God give you strength. Everything happens in this world must be a reason and for what had happen to you is a sign that God loves you.. Do not give up! May God bless you.

  Truly,
  NurLulu
  Kuala Lumpur, Malaysia.

  BeantwoordenVerwijderen
 84. enzo als je dit nog zouw kunnen lezen we missen je echt heel erg op school

  BeantwoordenVerwijderen
 85. Dear Ruben,

  You are still always on my mind. I hope you are healing in mind, body and soul. You are such a beautiful boy who is truly loved. I pray you know just how much you are loved and know how special you are. May God shine his face down on you and give you peace.

  -Much love from Joanne in Melbourne, FL (USA)

  BeantwoordenVerwijderen
 86. Dear Ruben,

  The world was saved when Christ was born. As Christmas day approaches, I hope you are able to feel the warmth and love from around the world surrounding you this Christmas. My Christmas wish this year is that the family you lost is alive in you and you play the beautiful memories you have of them in your mind, and it makes you smile. I hope the tears are gone and you are at peace within. May 2011 be a year filled with love, health, happiness and all the things that make you smile. I will never forget you, you have touched my heart.

  God Bless you. Merry Christmas.

  Love always,

  Joanne (from Melbourne, FL – USA)
  joannepalumbo@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 87. Dit vergeet je nooit meer !! Heeeeeeeeeeeeel veel geluk voor jou, Ruben !!

  BeantwoordenVerwijderen
 88. wat vindt je van het noorden van marokko? het rifgebergte?

  BeantwoordenVerwijderen